Wanneer kies je voor een holding (naast je bv)? (2025)

  • Rechtsvormen

In samenwerking met NOTRS

Het oprichten van een holding biedt flexibiliteit, bescherming en fiscale voordelen. Hoewel een bv je persoonlijke aansprakelijkheid beperkt, kan het nog steeds nadelig zijn als deze bv failliet gaat en al je vermogen erin zit. Met een holding, eigenlijk gewoon een tweede bv, kun je waardevolle bezittingen beschermen. Deze holding verricht zelf geen diensten maar heeft als werkmaatschappij wel het recht om deze bezittingen te gebruiken.

Inhoudsopgave

Laat je geen belastingvoordeel liggen door een verkeerde rechtsvorm? Vraag nu vrijblijvend prijzen en opties aan.

Het oprichten van een holdingstructuur naast je werkmaatschappij kan verschillende voordelen bieden. In dit artikel bespreken we enkele situaties en redenen waarom je voor een holding zou kunnen kiezen.

Verschillen tussen een enkele bv en een holdingstructuur

Enkele BV

  • Eén entiteit: bij een enkele bv voer je alle bedrijfsactiviteiten en houd je alle activa binnen één juridische entiteit.
  • Directe risico’s: alle bedrijfsrisico’s en financiële verplichtingen vallen direct op de bv. Dit betekent dat als er iets misgaat, je privévermogen (indien niet goed gescheiden) en andere activa in de bv risico lopen.
  • Eenvoudig beheer: een enkele bv is makkelijker te beheren en vereist minder administratieve inspanningen en kosten.


Holdingstructuur

  • Meerdere entiteiten: bij een holdingstructuur heb je een holding-bv (moedermaatschappij) die aandelen bezit in één of meerdere werkmaatschappijen (dochtermaatschappijen).
  • Risicospreiding: door activa en winsten in de holding onder te brengen, bescherm je deze tegen mogelijke bedrijfsrisico’s in de werkmaatschappijen.
  • Complexer beheer: een holdingstructuur vereist meer administratieve inspanningen en kosten, maar biedt tegelijkertijd meer flexibiliteit en bescherming.


Redenen om te kiezen voor een holding

Risicospreiding en bescherming van privévermogen

Een holdingstructuur helpt om risico’s te spreiden. Door je activa (bijvoorbeeld winstreserves, intellectueel eigendom, of vastgoed) in de holding onder te brengen, bescherm je deze tegen mogelijke faillissementen of claims tegen de werkmaatschappij.

Stel, je hebt een succesvolle webwinkel (werkmaatschappij) en je bezit ook een pand dat je verhuurt. Als er iets misgaat met de webwinkel (bijvoorbeeld een grote claim), blijft het pand beschermd binnen de holding.

Fiscale voordelen

  • Deelnemingsvrijstelling: als de holding minimaal 5% van de aandelen in de werkmaatschappij bezit, kan winst uit deelnemingen (zoals dividend of verkoopwinst) onder de deelnemingsvrijstelling vallen. Dit betekent dat deze winst belastingvrij naar de holding kan worden overgeheveld.
  • Verliesverrekening: verliezen van de ene werkmaatschappij kunnen verrekend worden met winsten van een andere werkmaatschappij binnen de holdingstructuur.


Stel, je hebt een productiebedrijf en een verkoopbedrijf als afzonderlijke werkmaatschappijen onder je holding. Als het productiebedrijf verlies maakt, kan dit verrekend worden met de winst van het verkoopbedrijf, wat de totale belastingdruk vermindert.

Flexibiliteit bij verkoop van de onderneming

Met een holdingstructuur kun je een werkmaatschappij verkopen zonder dat de verkoopopbrengst direct belast wordt. De opbrengst kan belastingvrij naar de holding vloeien, waardoor je meer flexibiliteit hebt in het investeren of uitkeren van de verkoopopbrengst.

Stel, je besluit je werkmaatschappij te verkopen. De verkoopopbrengst vloeit naar de holding, waar je deze kunt gebruiken om te investeren in nieuwe projecten of bedrijven zonder directe belastingheffing.

Opbouw van pensioenvoorziening

Door winsten belastingvrij naar de holding over te hevelen, kun je in de holding een pensioenvoorziening opbouwen. Dit biedt een veilige manier om voor je toekomst te sparen zonder directe belastingdruk.

Stel, je reserveert jaarlijks een deel van de winst van je consultancybedrijf in de holding. Na verloop van tijd bouw je een substantieel pensioenvermogen op dat beschermd is tegen bedrijfsrisico’s.

Financieringsmogelijkheden

Een holding kan makkelijker financiering aantrekken door haar stabiele structuur en door het bundelen van de middelen van meerdere werkmaatschappijen. Dit kan voordelig zijn voor investeringen of uitbreiding van je bedrijfsactiviteiten.

Stel, je wilt uitbreiden naar het buitenland en hebt financiering nodig. De holding kan door haar stabiele en gespreide structuur aantrekkelijker zijn voor investeerders en banken.

Opvolging en bedrijfsopvolgingsfaciliteit (BOF)

Bij bedrijfsopvolging kan een holdingstructuur gunstig zijn. Het biedt meer flexibiliteit in de overdracht van aandelen aan opvolgers, bijvoorbeeld aan kinderen, en kan gebruik maken van fiscale faciliteiten zoals de bedrijfsopvolgingsregeling.

Stel, je wilt je bedrijf overdragen aan je kinderen. De holdingstructuur maakt het makkelijker om aandelen geleidelijk over te dragen, terwijl je zelf nog controle houdt over het geheel.

Dividenduitkeringen

Met een holding kun je winst belastingvrij dividend uitkeren van de werkmaatschappij naar de holding. Dit kan vervolgens op een later tijdstip worden uitgekeerd naar privé, afhankelijk van je persoonlijke belastingplanning en liquiditeitsbehoeften.

Stel, je hebt een goed jaar met je bedrijf en besluit een deel van de winst als dividend uit te keren naar de holding. Op een later moment, wanneer de belastingdruk gunstiger is, kun je dit dividend aan jezelf uitkeren.

Vragen over het opzetten van een BV. Ontdek welke rechtsvorm jou het het beste is en krijg direct advies.

De Voordelen van een BV

De juiste rechtsvorm voorkomt financiële risico’s en kan fiscaal voordeliger zijn. Vraag vrijblijvend opties en prijzen aan en bespreek met een adviseur of dit voor jou ook geldt.

Bekijk Mijn Opties >>

Wanneer kies je voor een holding (naast je bv)? (1)

NOTRS, partner van De Zaak

Bij NOTRS geloven we dat notariële zaken sneller en eenvoudiger geregeld kunnen worden. Daarom kun je bij ons alles wat te maken heeft met de rechtsvorm van jouw onderneming, snel en gemakkelijk online wijzigen. Wij begeleiden voor ondernemers volledig online het gehele proces van de oprichting van een bv of holding, een statutenwijziging of aandelenoverdracht. Jij hoeft niet meer naar de notaris en bespaart jezelf een hoop tijd en papieren rompslomp. En dat doen we altijd tegen een vaste, scherpe lage prijs.

Bekijk alle artikelen van NOTRS >

VorigeVorigBelangrijke boekhoudkundige verplichtingen van een bv

VolgendInleiding tot geruisloze inbreng: wat, waarom en hoe?Volgende

De Voordelen van een BV

De juiste rechtsvorm voorkomt financiële risico’s en kan fiscaal voordeliger zijn. Vraag vrijblijvend opties en prijzen aan en bespreek met een adviseur of dit voor jou ook geldt.

Bekijk Mijn Opties >>

Lees ook…

Rechtsvormen

i.s.m. NOTRS

De overgang naar een bv: drie manieren om je eenmanszaak te transformeren

Overweeg je de stap om van je eenmanszaak een besloten vennootschap (bv) te maken? Dat kan een slimme zet zijn vanwege de vele voordelen die een bv…

Rechtsvormen

i.s.m. NOTRS

Hoe overstappen naar een bv je beschermt tegen aankomende wetswijzigingen

Als zelfstandig ondernemer of zzp’er is het essentieel om je bedrijfsstructuur regelmatig te evalueren, vooral nu wet- en regelgeving zich blijven…

Rechtsvormen

Nv of bv? De voordelen van een naamloze vennootschap

Sta je op het punt een zakelijke sprong te wagen en twijfel je tussen een nv of bv? Deze keuze kan de toekomst van je onderneming flink beïnvloeden….

Rechtsvormen

Bv of vof? Keuzehulp voor ondernemers die samen een bedrijf starten

Sta je op het punt om samen met iemand een bedrijf te starten of over te nemen? Dan sta je voor een belangrijke keuze: ga je voor een vennootschap…

Rechtsvormen

Wat is een maatschap? Essentiële tips voor een succesvolle samenwerking

Wil je samen met beroepsgenoten een bedrijf oprichten? Dan kan een maatschap interessant zijn. In dit artikel ontdek je alles wat je moet weten over…

Rechtsvormen

Met je levenspartner een bedrijf oprichten? Dit zijn je mogelijkheden

Wil je samen ondernemen met je levenspartner? Voordat je de sprong waagt, is het essentieel om de juiste rechtsvorm te kiezen. Deze keuze heeft grote…

Wanneer kies je voor een holding (naast je bv)? (2)

Internationaal ondernemen? Zo kies je de juiste rechtsvorm

Wanneer kies je voor een holding (naast je bv)? (3)

Bv of vof? Keuzehulp voor ondernemers die samen een bedrijf starten

Wanneer kies je voor een holding (naast je bv)? (4)

Alles over rechtsvormen

Wanneer kies je voor een holding (naast je bv)? (5)

In samenwerking met

NOTRS

Hoe overstappen naar een bv je beschermt tegen aankomende wetswijzigingen

Wanneer kies je voor een holding (naast je bv)? (6)

In samenwerking met

NOTRS

Omzetten van eenmanszaak naar bv: waarom en hoe met geruisloze inbreng

Wanneer kies je voor een holding (naast je bv)? (7)

Wat is een maatschap? Essentiële tips voor een succesvolle samenwerking

Wanneer kies je voor een holding (naast je bv)? (2025)
Top Articles
Latest Posts
Recommended Articles
Article information

Author: Lidia Grady

Last Updated:

Views: 5754

Rating: 4.4 / 5 (65 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Lidia Grady

Birthday: 1992-01-22

Address: Suite 493 356 Dale Fall, New Wanda, RI 52485

Phone: +29914464387516

Job: Customer Engineer

Hobby: Cryptography, Writing, Dowsing, Stand-up comedy, Calligraphy, Web surfing, Ghost hunting

Introduction: My name is Lidia Grady, I am a thankful, fine, glamorous, lucky, lively, pleasant, shiny person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.